Skip to main content

Kapstaden, Garden Route & safari

20 mars-3 april 2024

Följ med och upptäck Sydafrikas höjdpunkter! Vår resa börjar i pulserande Kapstaden med besök vid bland annat Godahoppsudden och pingvinkolonin innan vi låter våra smaklökar kittlas under ett besök i vinlandskapen. Vi fortsätter längs med Garden Route, en subtropisk naturlandskapsväg som bjuder på skiftande natur och dukar upp med otroliga vyer tillsammans med många härliga upplevelser. Vi passerar ökenlandskap och frodigt regnskogsklimat innan vi flyger norrut i landet till vårt slutmål en bit utanför Johannesburg. Här väntar två spännande dagar tillägnande safari i Pilanesburg nationalpark.

Boka redan nu!

Obs! Vi har endast 20 platser på den här resan så du behöver vara ute i god tid.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Följ med och upptäck Sydafrikas höjdpunkter! Vår resa börjar i pulserande Kapstaden med besök vid bland annat Godahoppsudden och pingvinkolonin innan vi låter våra smaklökar kittlas under ett besök i vinlandskapen.

 • Dag 1: Avresa mot Sydafrika

  Avresa på kvällen och vi styr kosan mot vackra Kapstaden i Sydafrika.

 • Dag 2: Ankomst Kapstaden

  Idag kommer vi fram till vårt första resmål i Sydafrika, Kapstaden som också kallas Sydafrikas ”Mother City”. I ankomsthallarna på flygplatsen möter vi vår svensktalande guide. Världsarvet Taffelberget breder sig vackert ut över staden, här väntar en perfekt kombination av behagligt klimat och fantastisk natur. Vårt hotell ligger i stadsdelen Sea Point med det bästa solnedgångsläget, närhet till havet och fina promenadstråk. Efter vi har fräschat upp oss lär vi känna våra medresenärer under välkomstmiddagen.
  Hotell: President Hotel
  Måltider: Välkomstmiddag

  Ankomst Kapstaden
 • Dag 3: Kapstaden - Biståndsprojekt och stadsrundtur

  Kåkstäderna utanför Kapstaden har vuxit okontrollerat sedan början av 90-talet. På morgonen beger vi oss till kåkstadsområdet Khayelitsha. Här besöker vi en barnklinik som drivs av den svenska läkaren Ingrid le Roux. Vi besöker förskolan samt vävskolan som ger kvinnor sysselsättning. Passa gärna på att handla lokalt hantverk innan vi åker tillbaka till Kapstadens stadskärna.

  Här börjar vi med ett besök på District Six där vi lär om landets historia från apartheid, till det nya Sydafrika med Nelson Mandela som president och vad som har hänt därefter. Sedan tar vi en promenad genom Company Gardens som anlades år 1652 av Jan van Riebeeck. Grönsakerna som skulle förse förbipasserande skepp med proviant odlades här.

  Vi går förbi parlamentet och presidentens officiella kontor. Kapstaden är en av Sydafrikas tre huvudstäder, detta och mycket annat får vi lära oss mer om av guiden. Till sist når vi Malay Quarter, även känt som Bo-Kaap. Det var här de första slavarna från Malackahalvön bosatte sig när de anlände till Kapstaden. Senare under eftermiddagen finns det möjlighet att åka upp på Taffelberget (väderberoende och därför för egen kostnad).
  Hotell: President Hotel
  Måltider: Frukost , lunch

  Kapstaden - Biståndsprojekt och stadsrundtur
 • Dag 4: Kapstaden - Godahoppsudden

  Vi ger oss ut på Atlantkusten mot natursköna Kaphalvön. Vi följer en av världens vackraste vägar mot Kapudden med hisnande vyer och vacker vegetation. Vårt första stopp är den lilla fiskebyn Hout Bay där vi beger oss ut på en båttur till Duiker Island, en populär ö för områdets alla sälar.

  Efter en fin båttur fortsätter vår resa ut mot Godahoppsuddens naturreservat. Här har floran och faunan bevarats precis som den såg ut år 1488 när Bartholomeu Dias rundade udden. Han ansåg att det nu fanns gott hopp om att nå Indien. Vegetationen kallas fynbos och består framför allt av proteabuskar.

  Vi äter lunch på en fiskrestaurang med utsikt över False Bay. Många skepp misstog Cape Hangklip för Godahoppsudden och seglade av misstag in i denna vik.

  Den sydafrikanska pingvinen är utrotningshotad, men kolonin vid Boulders Beach visar en positiv utveckling. Boulders Beach-kolonin är den mest välkända kolonin i södra Afrika, och här bor över 3 000 pingviner.
  Hotell: President Hotel
  Måltider: Frukost, lunch

  Kapstaden - Godahoppsudden
 • Dag 5: Kapstaden - ledig dag

  Ledig dag i Kapstaden. Idag finns många alternativ till att utforska staden på egen hand (för egen kostnad). Passa på att ta båten till Robben Island som under många år var en plats där de styrande sände sina politiska kritiker. Här hölls både kriminella och politiska interner fängslade under primitiva förhållanden. Ibland guidas vi här av en tidigare fånge som berättar sin egen historia. Titta in i Nelson Mandelas cell, där han spenderade 18 år av sitt liv. Turerna går flera gånger per dag (väderberoende).

  Besök kanske Greenmarket Square med afrikanskt hantverk, njut av en afternoon tea på ett kolonialhotell, gör en solnedgångskryssning, besök museum eller varför inte akvariet i Waterfront. Är du mer äventyrslysten erbjuds bland annat helikopter- och kajakturer.
  Hotell: President Hotel
  Måltider: Frukost

  Kapstaden - ledig dag
 • Dag 6: Kapstaden - Stellenbosch - Montagu

  Det har blivit dags att säga farväl till Kapstaden och bege oss mot Stellenbosch - Sydafrikas näst äldsta stad och det mest kända vindistriktet. På slutet av 1600-talet flydde de franska hugenotterna undan religionsförtryck. De fann en fristad i Sydafrika och började utveckla vinproduktionen.

  På väg in mot Stellenbosch stannar vi till vid den anrika vingården Spier som har en gedigen historia och producerar vin av världsklass. Vi sätter våra smaklökar på ett första prov och avnjuter en vinprovning som paras med choklad.

  Vi fortsätter in till Stellenbosch som anses av många vara den vackraste av alla småstäder i Sydafrika med flera byggnader som är kulturminnesmärkta här vi får en introduktion till Cape Dutch arkitekturen. Nu är det hög tid för vår nästa vinprovning vid Delheim som erbjuder storslagna vyer och utsökta viner. Efter vår vinprovning avnjuter vi en härlig lunch och fortsätter mot dagens slutmål Montagu.
  Hotell: Montagu Country Hotel
  Måltider: Frukost, lunch, middag

  Kapstaden - Stellenbosch - Montagu
 • Dag 7: Montagu - Oudtshoorn - George

  Idag fortsätter vi vår resa i Sydafrika på väg R62 som klassas som världens längsta vinväg. Route 62 som den kallas i folkmun liknas ofta med Route 66 i USA. Vi passerar många pittoreska och historiska platser längs vägen. Calitzdorp är känt för sitt portvin, som vi passar på att prova följt av lunch. Landskapet blir så småningom allt kargare och vi når halvökenområdet Little Karoo.

  Till slut når vi strutsarnas huvudstad Oudtshoorn som också är hemmet för de kända grottorna Cango Caves. Vi går på en guidad tur i grottorna och får uppleva spektakulära droppstensformationer och även några av världens största stalagmitformationer, som bildat ett av de naturliga underverken i världen. En nästan magisk värld öppnas när belysningen tänds i de olika salarna.

  Till eftermiddagen besöker vi en strutsfarm, där vi gör en rundtur med traktor. Vi får lära oss allt som är värt att veta om strutsuppfödning. I slutet av 1800-talet, då det var på modet med plymer i Europa, blomstrade de sydafrikanska strutsfarmerna. Många av dem byggde vackra herrgårdsbyggnader, så kallade fjäderpalats. Mot kvällen kör vi över Outeniquapasset (800 möh) med oförglömliga vyer innan vi når dagens slutmål George för övernattning.
  Hotell: The Hawthorn Boutique Hotel
  Måltider: Frukost, lunch

  Montagu - Oudtshoorn - George
 • Dag 8: George - Knysna

  En lugn förmiddag på vårt trevliga hotell. Vi fortsätter sedan vår resa längs Garden Route vid Indiska Oceanen till den charmiga hamnstaden Knysna. Området längs Garden Route måste vara ett av södra Afrikas vackraste och kallas Sydafrikas trädgård, eftersom det gynnsamma klimatet gör att växter och fåglar frodas för fullt. Knysna (uttalas [naisna]) är känt för sitt hantverk och dess många ostron från lagunen som exporteras till världens alla hörn. Vårt hotell är vackert beläget vid lagunen. Gemensam middag vid hamnen under kvällen.
  Hotell: Premier Hotel Knysna
  Måltider: Frukost, middag

  George - Knysna
 • Dag 9: Knysna - Featherbed naturreservat

  Vi tillbringar förmiddagen i naturreservatet Featherbed. Vid Knysna rinner fem floder ut från Outeniquaberget och bildar denna flodmynning/lagun med två vackra uddar som kallas Knysna Heads. Featherbed är ett privatägt naturreservat som ligger på Knysna Heads västra udde och hit kan man endast ta sig med båt.

  Efter båtturen får vi en guidad tur genom reservatet som följs av en vandring på cirka 2 km längs natursköna stigar. Här finns flera vackra utsiktsplatser och vi får chans att uppleva områdets naturliga flora och fauna. Efter vandringen väntar en stor lunchbuffé fylld med godsaker. Mätta och belåtna tar vi båten tillbaka till Knysna Waterfront.
  Hotell: Premier Hotel Knysna
  Måltider: Frukost, lunch

 • Dag 10: Knysna - Plettenberg Bay

  Vi åker på heldagsutflykt längs Garden Route kust till trevliga Plettenberg Bay där vi gör ett par timmars uppehåll samt äter gemensam lunch. ”Plett”– som orten oftast kallas i folkmun – är känt för sin gamla norska valstation, som numer tjänstgör som hotell, fiskarna som drar bläckfisk och de mjuka sandstränderna. Njut av härliga stränder och dess omgivningar, och kanske av ett dopp i det blå. Här finns ett spännande marint liv med sälar och delfiner ute bland vågorna.

  Inte långt från Storms River finns två mindre, men mycket sevärda parker. I Monkeyland får vi under sakkunnig ledning tillsammans med en av parkguiderna bekanta oss med djuren. Monkeyland är den första parken i världen med fritt strövande primater av blandade arter. Cirka 400 apor och lemurer bor i parken. Birds of Eden är som namnet anger en fågelpark. I denna får man ströva fritt på egen hand – rena drömmen för den som tycker om fåglar!
  Hotell: Premier Hotel Knysna
  Måltider: Frukost, lunch

  Knysna - Plettenberg Bay
 • Dag 11: Knysna - Tsitsikamma - Cape St Francis

  i tillbringar förmiddagen i Tsitsikamma nationalpark. En vandring längs naturstigarna, tillsammans eller på egen hand, känns säkert lockande. Tsitsikamma Forest består av tempererad regnskog, detta är ett av de få bevarade områdena i Sydafrika. Den inhemska skogen skövlades på slutet av 1800-talet och träden växer långsamt. Vi tar en titt på ett yellowwood-träd, som är 800 år gammalt.

  Det finns även möjlighet att prova på en “canopy-tur” (för egen kostnad), med hjälp av kablar och sele far man fram mellan regnskogens trädtoppar.

  Vi tillbringar natten vi i Cape St Francis där det är uppdukat för ett eftermiddagsdopp i havet. I denna vackra sol och badort kan vi koppla av och ladda om inför resans sista äventyr.
  Hotell: Cape St Francis Resort
  Måltider: Frukost, middag
  Dag 12 Cape St Francis - Pilanesburg

 • Dag 12: Cape St Francis - Pilanesburg

  Det är nu dags att åka vidare till slutdestinationen på vår Sydafrikaresa, målet är Pilanesburg nationalpark som är hem för hela ”The Big Five” (lejon, elefant, buffel, noshörning och leopard). Från Gqeberha (tidigare Port Elizabeth) flyger vi inrikes till Johannesburg där vi får vidare transport till nationalparken.

  Efter incheckning är det dags för vår första safari i Sydafrika. I öppna safarifordon leds vi av erfarna nationalparksguider, så kallade rangers. Våra rangers känner till området väl och tillsammans spanar vi både högt och lågt. Kanske får vi syn på några stolta giraffer, zebror och noshörningar. Det är heller inte ovanligt att stöta på kattdjuren lejon och leopard i detta område.

  Som en av landets större nationalparker, ligger Pilanesberg i en vulkankrater där vi på kraterkanten njuter av sagolik utsikt samtidigt som solen börjar färga himlen röd. Här stannar vi till för en drink och njuter den afrikanska solnedgången innan vi återvänder till vår lodge och kvällens middag.
  Hotell: Ivory Tree Lodge
  Måltider: Frukost, middag

  Cape St Francis - Pilanesburg
 • Dag 13: Pilanesburg

  Tidigt på morgonen ger vi oss ut på nya spännande äventyr. Under morgonsafari åker vi till ett område med gott om bufflar, elefanter och antiloper. Efter denna start på dagen kommer det otvivelaktigt smaka bra med frukost när vi är tillbaka på lodgen. Under några timmar finns det tid till att koppla av i de härliga omgivningarna eller passa på att njuta en stund vid poolen. Vill du skämma bort sig själv lite extra, besök lodgens hälsocenter, där erbjuds massage och andra behandlingar (betalas på plats).

  Under eftermiddagen står ännu en safaritur på programmet, det gäller att ha både öron och ögon öppna så vi inte missar något. Första frågan vi får när vi kommer hem blir sannolikt: Såg du ”The Big Five”? På kvällen samlas vi för en sista gemensam middag där vi passar på att andas in den afrikanska atmosfären till fullo.
  Hotell: Ivory Tree Lodge
  Måltider: Frukost, lunch, middag

  Pilanesburg
 • Dag 14: Avresa

  Den morgonpigge har idag ännu en chans att vakna upp i takt med djuren på en sista morgonsafari innan det är dags för frukost. Omkring lunchtid lämnar vi Pilanesburg bakom oss, bussen avgår tillbaka till Johannesburgs flygplats där vi till kvällen viknar farväl till Sydafrika och stiger ombord planet som tar oss tillbaka mot Skandinavien.
  Hotell: -
  Måltider: Frukost

  Avresa
 • Dag 15: Ankomst Skandinavien

  Ankomst till Skandinavien med många fina minnen i bagaget.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nässjö Stortorget 07:30
Jönköping Eurostop 08:00

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
20/3FleraPresident HotelMer än 841 500:-BokaMer information

Hotell

Övernattning dag 240321 - 240325

President Hotel
President Hotel, i den vindfria Bantry Bay, Kapstaden, är den idealiska basen för att utforska stadens sevärdheter och upplevelser. Detta hotell i resortstil ligger vid Atlanten, bara några meter från...

Övernattning dag 240325 - 240326

Montagu Country Hotel
Montagu Hotel Accommodation | Montagu Country Hotel

Övernattning dag 240326 - 240327

The Hawthorn – Boutique Hotel
The Hawthorn – Boutique Hotel

Övernattning dag 240327 - 240330

Premier Resort The Moorings
Premier Resort The Moorings | Knysna Resort | Western Cape...

Övernattning dag 240330 - 240331

Cape St Francis Resort
Cape St Francis Resort

Övernattning dag 240331 - 240402

Luxury Lodge in Pilanesberg Game Reserve
Luxury Lodge in Pilanesberg Game Reserve