1. Startsida

  2. /
  3. Våra paketresor
  4. /
  5. Sydafrika 2025

Sydafrika 2025

14 dagar, 11–24 januari

Upptäck Kapstaden, njut av vinlandskapet, färdas längs Garden Route och avsluta med safari.

Pris: 39 800 kr / person

Endast 25 platser. Boka senast 31 oktober.

Sydafrika 2025

Om resan

Följ med och upptäck Sydafrikas höjdpunkter! Vår resa börjar i pulserande Kapstaden med besök vid bland annat Goda- hoppsudden och pingvinkolonin innan vi låter våra smaklökar kittlas under vårt besök i vinlandskapen. Vi fortsätter längs med Garden Route, en subtropisk naturlandskapsväg som bjuder på skiftande natur och dukar upp med otroliga vyer tillsam- mans med många härliga upplevelser. Vi passerar ökenlandskap och frodigt regnskogsklimat innan vi når vårt slutmål en bit utanför Gqeberha (tidigare Port Elizabeth). Här väntar två spännande dagar tillägnande safari i Kariega naturreservat.

Dagsprogram

Dag 1 Avresa mot Sydafrika lördag 11 januari

Avresa på kvällen och vi styr kosan mot vackra Kapstaden i Sydafrika.

Dag 2 Ankomst Kapstaden söndag 12 januari

Idag kommer vi fram till vårt första resmål i Sydafrika, Kapstaden som också kallas för Sydafrikas ”Mother City”. Här möter vi vår svensktalande guide i an- komsthallarna på flygplatsen. Världsarvet Taffelberget breder sig vackert ut över staden, här väntar en perfekt kombination av behagligt klimat och fantastisk natur. Vårt centrala hotell ligger i stadsdelen Sea Point med närhet till hav, fina promenadstråk och fantastiska solnedgångar. Efter vi har fräschat upp oss lär vi känna våra medresenärer under välkomstmiddagen.
Hotell: Protea Hotel Sea Point Måltider: Välkomstmiddag

Dag 3 Kapstaden – Godahoppsudden måndag 13 januari

värl- dens vackraste vägar mot Kapudden där vi slås av hisnande vyer och vacker vegetation. Vårt första stopp är Hout Bay där vi beger oss ut med en katamaran till Duiker Island där har möjlighet att se sälar på nära håll! Efter en fin båttur fortsätter vår resa ut mot Godahoppsudden som ligger i ett naturreservat. Här har floran och faunan bevarats precis som den såg ut år 1488 när Bartholomeu Dias rundade udden. Han ansåg att det nu fanns gott hopp om att nå Indien. Vegetationen kallas fynbos och består framför allt av proteabuskar. Vi äter lunch på en fiskrestaurang med utsikt över False Bay. Många skepp misstog Cape Hangklip för Godahoppsudden och seglade av misstag in i denna vik. Den sydafrikanska pingvinen är utrotningshotad, men kolonin vid Boulders Beach visar en positiv utveckling. Boulders Beach-kolonin är den mest välkän- da kolonin i södra Afrika, och här bor över 3 000 pingviner
Hotell: Protea Hotel Sea Point Måltider: Frukost, lunch

Dag 4 Kapstaden – ledig dag tisdag 14 januari

Ledig dag i Kapstaden. Idag finns många alternativ till att utforska staden på egen hand (för egen kostnad). Passa på att ta båten till Robben Island som un- der många år var en plats där de styrande sände sina politiska kritiker. Här hölls både kriminella och politiska interner fängslade under primitiva förhål- landen. Ibland guidas vi här av en tidigare fånge som berättar sin egen histo- ria. Titta in i Nelson Mandelas cell, där han spenderade 18 år av sitt liv. Turerna går flera gånger per dag (väderberoende). Besök kanske Greenmarket Square med afrikanskt hantverk, njut av en Afternoon Tea på ett kolonialhotell, gör en solnedgångskryssning, besök museum eller varför inte akvariet i Waterfront. Är du mer äventyrslysten erbjuds bland annat helikopter- och kajakturer.
Hotell: Protea Hotel Sea Point Måltider: Frukost

Dag 5 Kapstaden – Biståndsprojekt och stadsrundtur onsdag 15 januari

Kåkstäderna utanför Kapstaden har vuxit okontrollerat sedan början av 90-talet. På morgonen beger vi oss till kåkstadsområdet Khayelitsha. Här besöker vi en barnklinik som Thabela Travel stödjer, som drivs av den svenska läkaren Ingrid le Roux. Vi besöker förskolan samt vävskolan som ger kvinnor sysselsättning. Passa gärna på att handla lokalt hantverk innan vi åker tillbaka till Kapstadens stadskärna. Här börjar vi med ett besök på District Six där vi lär om landets histo- ria från apartheid, till det nya Sydafrika med Nelson Mandela som president och vad som har hänt därefter. Sedan tar vi en promenad genom Company Gardens som anlades år 1652 av Jan van Riebeeck. Grönsakerna som skulle förse förbi- passerande skepp med proviant odlades här. Vi går förbi parlamentet och presi- dentens officiella kontor. Till sist når vi Malay Quarter, även känt som Bo-Kaap. Det var här de första slavarna från Malackahalvön bosatte sig när de anlände till Kapstaden. Senare under eftermiddagen finns det möjlighet att åka upp på Taf- felberget (väderberoende och därför för egen kostnad).
Hotell: Protea Hotel Sea Point Måltider: Frukost, lunch

Dag 6 Kapstaden – Stellenbosch – Montagu torsdag 16 januari

Det har blivit dags att säga farväl till Kapstaden och bege oss mot Stellenbosch – Sydafrikas näst äldsta stad och det mest kända vindistriktet. På slutet av 1600-ta- let flydde de franska hugenotterna undan religionsförtryck. De fann en fristad i Sydafrika och började utveckla vinproduktionen. Påväg in mot Stellenbosch stannar vi till vid den anrika vingården Spier som har en gedigen historia och producerar vin av världsklass. Vi sätter våra smaklökar på ett första prov och avnjuter en vinprovning som paras med choklad. Vi fortsätter in till Stellenbosch som anses av många vara den vackraste av alla småstäder i Sydafrika med flera byggnader som är kulturminnesmärkta här vi får en introduktion till Cape Dutch arkitekturen. Nu är det hög tid för vår nästa vinprovning på en gård som erbju- der storslagna vyer och utsökta viner. Efter vår vinprovning avnjuter vi en härlig lunch och fortsätter mot dagens slutmål Montagu.

Hotell: Montagu Country Hotel Måltider: Frukost, lunch, middag

Dag 7 Montagu – Oudtshoorn fredag 17 januari

Idag fortsätter vi vår resa i Sydafrika på väg R62 som klassas som världens längs- ta vinväg. Route 62 som den kallas i folkmun liknas ofta med Route 66 i USA. Vi passerar många pittoreska och historiska platser längs vägen. Calitzdorp är känt för sitt portvin, som vi passar på att prova följt av lunch. Landskapet blir så småningom allt kargare och vi når halvökenområdet Little Karoo. Till slut når vi strutsarnas huvudstad Oudtshoorn som också är hemmet för de kända grottorna Cango Caves. Vi går på en guidad tur i grottorna och får uppleva spektakulära droppstensformationer och även några av världens största stalagmitformationer, som bildat ett av de naturliga underverken i världen. En nästan magisk värld öppnas när belysningen tänds i de olika salarna.

Hotell: Riempie Estate Måltider: Frukost, lunch

Dag 8 Oudtshoorn – Knysna lördag 18 januari

Under förmiddagen besöker vi en strutsfarm, där vi inledningsvis gör en rund- tur med traktor. Vi får lära oss allt som är värt att veta om strutsuppfödning. I slutet av 1800-talet, då det var på modet med plymer i Europa, blomstrade de sydafrikanska strutsfarmerna. Många av dem byggde vackra herrgårdsbyggna- der, så kallade fjäderpalats. Kanske kan du ana att strutsstek finns på lunchme- nyn. Mätta och belåtna fortsätter vi vår resa längs Garden Route vid Indiska Oceanen till den charmiga hamnstaden Knysna. Vi åker över Outeniquapas- set (800 m.ö.h.) med oförglömliga vyer. Området längs Garden Route måste vara ett av södra Afrikas vackraste och kallas Sydafrikas trädgård, eftersom det gynnsamma klimatet gör att växter och fåglar frodas för fullt. Knysna (uttalas [naisna]) är känt för sitt hantverk och dess många ostron från lagunen som exporteras till världens alla hörn. Vårt hotell är vackert beläget vid lagunen. Gemensam middag vid hamnen under kvällen.

Hotell: Premier Hotel Knysna Måltider: Frukost, lunch, middag

Dag 9 Knysna – Featherbed naturreservat söndag 19 januari

Idag är det dags att njuta av Gardens Routes vackra kustlandskap. Vi tillbring- ar förmiddagen i naturreservatet Featherbed. Vid Knysna rinner fem floder ut från Outeniquaberget och bildar denna flodmynning/lagun med två vackra uddar som kallas Knysna Heads. Featherbed är ett privatägt naturreservat som ligger på Knysna Heads västra udde och hit kan man endast ta sig med båt. Efter båtturen får vi en guidad tur genom reservatet som följs av en vandring på cirka 2 km längs natursköna stigar. Här finns flera vackra utsiktsplatser och vi får chans att uppleva områdets naturliga flora och fauna. Efter vandringen vän- tar en stor lunchbuffé fylld med godsaker. Mätta och belåtna tar vi båten tillbaka till Knysna Waterfront där vi tillbringar eftermiddagen på egen hand.

Hotell: Premier Hotel Knysna Måltider: Frukost, lunch

Dag 10 Knysna – Plettenberg Bay – Tsitsikamma måndag 20 januari

Vi fortsätter vår resa längs med Garden Routes kust till trevliga Plettenberg Bay där vi gör ett par timmars uppehåll. ”Plett”– som orten oftast kallas i folkmun – är känt för sin gamla norska valstation, som numer tjänstgör som hotell, fiskarna som drar bläckfisk och de mjuka sandstränderna. Vi njuter av härliga stränder och dess omgivningar, och kanske av ett dopp i det blå. Här finns ett spännande marint liv med sälar och delfiner ute bland vågorna. Inte långt från Storms River finns två mindre, men mycket sevärda parker. I Monkeyland får vi under sakkun- nig ledning tillsammans med en av parkguiderna bekanta oss med djuren. Mon- keyland är den första parken i världen med fritt strövande primater av blandade arter. Cirka 400 apor och lemurer bor i parken. Birds of Eden är som namnet anger en fågelpark. I denna får man ströva fritt på egen hand – rena drömmen för den som tycker om fåglar! Från Plett är det sedan inte långt till Tsitsikamma som är dagens slutmål.

Hotell: Tsitsikamma Lodge Måltider: Frukost, middag

Dag 11 Tsitsikamma – Kariega tisdag 21 januari

Vi tillbringar förmiddagen i Tsitsikamma nationalpark. En vandring längs

naturstigarna, tillsammans eller på egen hand, känns säkert lockande. Tsitsi- kamma Forest består av tempererad regnskog, detta är ett av de få bevarade områdena i Sydafrika. Den inhemska skogen skövlades på slutet av 1800-talet och träden växer långsamt. Vi tar en titt på ett yellowwood-träd, som är 800 år gammalt. Det finns även möjlighet att prova på en “canopy-tur” (för egen kostnad), med hjälp av kablar och sele far man fram mellan regnskogens träd- toppar. Sedan lämnar vi den tempererade regnskogen bakom oss och fortsätter norrut till nästa höjdpunkt på vår Sydafrikatur, målet är Kariega naturreservat, som ligger nära badorten Kenton-On-Sea. Sydafrikanernahävdar att de har “the big seven” i detta område. Förutom ”the big five” lejon, leopard, elefant, buf- fel och noshörning finns nämligen även vithaj och val i havet utanför. När vi kommer fram till Kariega Lodge ger vi oss ut på safari i det vackert böljande landskapet. Reservatet omfattar 5 000 hektar och chansen att få se lejon redan under denna första ”game drive” är stor.

Hotell: Kariega Lodge Måltider: Frukost, middag

Dag 12 Kariega safari onsdag 22 januari

Tidigt på morgonen ger vi oss ut på nya spännande äventyr. I våra öppna jeepar beger vi oss ut på safari i ett område med gott om bufflar, noshörningar och anti- loper. Efter denna start på dagen kommer det otvivelaktigt smaka bra med fru- kost när vi är tillbaka på lodgen. Under några timmar finns det tid till att koppla av i de härliga omgivningarna eller passa på att njuta en stund vid poolen. Vill du skämma bort sig själv lite extra, besök lodgens hälsocenter, där erbjuds mas- sage och andra behandlingar (betalas på plats). Under eftermiddagen står ännu en safaritur på programmet, det gäller att ha både öron och ögon öppna så vi inte missar något. Första frågan vi får när vi kommer hem blir sannolikt: Såg du ”the big five”? På kvällen samlas vi för middag vid lägerelden, booman, om väd- ret tillåter. Vi sitter kvar länge och njuter i den afrikanska natten

Hotell: Kariega Lodge
Måltider: Frukost, lunch, middag

Dag 13 Kariega – Johannesburg torsdag 23 januari

Den morgonpigge har ännu en chans att vakna upp i takt med djuren på en tidig morgonsafari innan det är dags för frukost. Under förmiddagen lämnar vi Kariega Lodge. Bussen avgår till Gqeberhas (Port Elizabeth) flygplats, i mån av tid åker vi på stadsrundtur i Port Elizabeth som är en hamnstad med milslånga sandstränder. Under eftermiddagen flyger vi norrut till Johannesburg där vi ska tillbringa vår sista natt i landet innan hemfärd under morgondagen. Ikväll avju- ter vi en sista middag tillsammans där vi delar med oss om alla våra upplevelser under resans gång.

Hotell: Birchwood Hotel Måltider: Frukost, middag

Dag 14 Avresa Johannesburg – hemkomst fredag 24 januari

Idag får vi under morgonen transport tillbaka till Johannesburgs flygplats där vi viknar farväl till Sydafrika och stiger ombord planet som ska ta oss tillbaka till Sverige igen. Fullpackade med nya minnen är vi senare under kvällen hemma igen.

page4image30244080 page4image30233680 page4image30235968

Hotell: – Måltider: Frukost

Dag 14 Avresa Johannesburg – hemkomst fredag 24 januari

Idag får vi under morgonen transport tillbaka till Johannesburgs flygplats där vi viknar farväl till Sydafrika och stiger ombord planet som ska ta oss tillbaka till Sverige igen. Fullpackade med nya minnen är vi senare under kvällen hemma igen.

page4image30244080 page4image30233680 page4image30235968

Hotell: – Måltider: Frukost

Upptäck fler av våra paketresor